Sunday, April 21, 2013

Please, this is just random.

Assalamua'laikum wbt..

School,work and Eid.

School was fun to me. At one point, my heart jumped out of joy on the night before the school started. I looked forward to see my friends, my teachers, to talk about things, and sometimes think about new books and lessons. Packed up my bags. Found my socks and shoes. Ironing the school uniforms. Hanging them out of the cupboard. School was fun!

Working has not always been fun. But for some reason, I'm looking forward for tomorrow, working again after 2 days off. No special person, some random friends and patients and doctors. Perhaps new problems to be solved. I don't know. But tonight, I feel my heart jumps out of joy, thinking about tomorrow. It almost feel like going to school tomorrow :)

Probably due to Eid. I don't know.

Half a dozen.

The other place seems nice. Some other place seems nicer. But I still have 6 months to go, insya Allah. Enough time to think, right? Enough time to train, right? For whatever the reason is, I have to choose.

I wonder. If you feel the same way.

A model.

It felt as if I met a advertisement model today. You know, the ones that we always see on TV. Tall, perfect complexion, Pan-Asia look like, desirable features. A matching make up, baju kurung and hand bag, modern hairdo. I wonder if I'd be who I am now if I was in her place. Indeed, that is a huge test in life. Not to fall into the traps of dunya.... I'm all beaten up already.

Fix you.

Adni brings a smile to my face. Whether she cries or laughs or giggles or occasionally screams, I'd be moved in a pleasant way. And I guess, there must be a moment in someone's life where I moved that person's heart the way Adni moved mine. Perhaps it was 20+ years ago. It didn't matter. Adni fixed me.

Tired.

It's kinda tiring getting older but never seems to grow up anyways. Trying to erase the memories and thoughts away. Running will never solve anything, but solving the problem itself seems a struggle. I still haven't found a way of doing it successfully. Too many perhaps, seems like false hopes.

Y.A.I
I think, he said that, " We live our lives forgetting the unforgivable". I wonder if there is such a word. But I feel sorry for him. I live my life forgiving the unforgettable. In return, I hope others would forgive me too. We sometimes close the doors for others to enter, just because we think some other might have closed their doors due to what we have done to them. Funny.



I guess everyone is different. Perhaps this post beats the objective of the blog in the first place, to be beneficial to others. But, please excuse my eager to jot down what I feel tonight. This is just a piece of my mind. Well. gotta hit the sack. It's late.

Wassalam.

p/s : This was a draft I wrote when I had done my 6 months of PRP training.  Was not married. Was still a PRP. Didn't even thought that I'd be meeting my dear husband even though I've known him for about 9 years by then. Geez. Why was I excited about going to work? I must have been really having a good mood. hehe. Alhamdulillah for everything :)

I miss you..

Assalamua'laikum wbt...


             In the happiness of being married to the dear person I love, I still, very much miss... my old friends and the craziness we went through together. I dearly miss all of you and pray to Allah that He keeps you guys safe and sound.

          Dear friends. I miss our singletons time, even though I'd never want to change my status now. I miss each and everyone of you. Please keep me in your memories and prayers. I love you all :)
          

Saturday, February 23, 2013

Peringatan untuk diri sendiri : Jadilah Mat Takwa, bukan Mat Fatwa

Assalamua'laikum wbt....


        Lama Imah mencari cari satu entry yang Imah kira pernah mengetuk pintu hati dan minda dalam melihat kekurangan diri. Ia pernah menjengah, perasaan 'takut' itu pernah wujud. Insaf walau sesaat. Akhirnya selepas menghabiskan masa yang agak lama going through blog Blog Kereta Mayat , Imah memutuskan nak letak link dia kat sini supaya insya Allah, next time bila Imah rasa perlu mengingatkan diri Imah lagi, x payah lah Imah menghabiskan masa mencari entry itu lagi.
       So, entry nya boleh di baca di link ini.



Semoga bermanfaat kepada semua, insya Allah. Wasaalam

Wednesday, February 20, 2013

Kau Suamiku yang Kumuliakan

Assalamua'laikum wbt....


First post ever since....

1) Re posted at Hospital Setiu
2) Now re posted again to Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu
3) And of course, getting married..

As always, tittle dalam bahasa Melayu. End up writing in jumbled up Malay English.

               " Semoga masuk syurga". Ucap suamiku sambil mengusap ubun ubunku pada awal perkahwinanku. Aku hampir menangis mendengarnya. Dalam hati, aku ingin mengaminkan doa suamiku yang tercinta. Pada masa yang sama, aku bertanya layakkah aku?

                "Isteri yang (akan) masuk syurga"...ujar suamiku  sebelum tersenyum dan pergi ke masjid terdekat menaiki motornya. Aku tersenyum pahit. Aku tahu aku tidak layak. Namun aku benar benar berharap semoga Allah menjadikan kata katanya suatu kenyataan di akhirat nanti.

               Dan sudah beberapa kali beliau menyebut nyebut akan hal ini. Dan setiap kali, aku bertanya kepada diri, layakkah aku?
                 
            Aku bukanlah isteri terbaik, aku tahu. Aku bukan sempurna. Tetapi dia redha menerima kelemahanku. Kami masih sama sama belajar.....tentang satu sama lain. Tetapi lebih mengejutkan algi, aku belajar tentang diriku daripadanya..betapa kurangnya sabar dalam hatiku berbanding dirinya. Betapa angkuhnya aku memandang orang lain menyusahkan aku tanpa memandang kesusahan mereka. Tidak kusangka, akhirnya mazmumah menghiasi diri. Dan sehingga kini, aku masih belajar lagi.

              Suamiku bukanlah seorang yang berjawatan tinggi. Beliau bukanlah seorang yang digolongkan sebagai ahli professional. Beliau bukan guru. Beliau bukan ustaz. Beliau bukanlah seorang bergaji besar. Tetapi setiap bulan masih mampu memberi nafkah kepadaku walau hakikatnya aku tidak memerlukan nafkah darinya.Tetapi aku selalu mengingatkan diri, walau sebesar mana gaji seorang isteri, pahalanya bekerja tidak akan menyamai besarnya pahala seorang suami bekerja. Walau setinggi mana jawatan isteri, seorang isteri langsung tidak layak memandang rendah dan mengingkari perintah suaminya. Aku sedar itu. Aku masih sedar, alhamdulillah..

            Sepanjang tempoh perkahwinan kami, kata maaf lebih banyak yang datang darinya berbanding aku, isterinya. Aku tahu, Allah telah mengurniakan lelaki yang sangat bernilai dalam kehidupanku. Dan aku tahu, syaitan sentiasa mencari peluang merosakkan medan amal ini. Semoga Allah bantu kami.

          Wahai suamiku, engkau suami yang aku muliakan. Perjalanan ini masih jauh. Moga Allah bantu kita. Kau yang kusanjungi, kucintai. Bantulah aku mencapai redha Tuhan sekelian alam.


Wassalam.
        

           

Friday, October 21, 2011

Highway. Low way?

Assalamua'laikum wbt..

Jalan

Hidup ini satu perjalanan. Seingat Imah, orang yang pertama (menyampaikan secara berkesan) dalam menganalogikankan hidup ini kepada sebuah perjalanan adalah Dr. Zaki. Teringat ingat tentang analoginya tentang jalan ke KL dan jalan ke Kelantan. Juga teringat ingat akan kata katanya tentang perbezaan 'jalan mereka' dan 'jalan kita'. Dan Al-Quran lah petanya. Hurm.

Cara berjalan

Teringat lagi akan kata kata Doktor Nadia yg lebih senang dipanggil Kak Nadia. Islam dan jahiliah adalah 2 jalan yang tak mungkin selari. Diandaikan jika kita meletakkan sebelah kaki di jalan 'Islam' dan sebelah lagi di jalan jahiliah, maka kita akan jalan terkengkang kengkang. Which is bukan sahaja memenatkan, malah pelik..cacat..
Setuju. Sangat setuju. Mula letih...apa tandanya?

Bateri

Iman ini pula ibarat enjin kereta.Dan mungkin perlu diperlakukan seperti bateri kereta. Jika tidak direcharge, mungkinkah akan boleh di'start' enjinnya? Jika tidak berjalan. bagaimana nak recharge baterinya? Mungkin perlu lebih kerap 'berjalan' dan 'bergerak'. Bukan sekadar gerak jari jemari. Heh.

Pemandu pemandu lain

Allah Maha Penyayang,kan? T_T
Jika tidak tahu jalan, Allah akan hantar pertolongan melalui pelbagai cara untuk membantu kita. Mungkin melalui pemandu pemandu lain yang ditakdirkan memandu ke destinasi yang sama dengan kita. Atau melalui pemandu yang ter'accident' dengan kita agar kita tahu jalan itu salah. "No U turn kat sini!"

Jalan jammed

Ada masa jalan jammed, kita panggil peak hour,heavy traffic. Tapi itu pun ada masa masa tertentu aje. Lepas tu, da lengang sikit. Hati pun da senang,alhamdulillah. So if alami kesusahan, kesedihan, kedukaan. kekecewaan...bersabar jelah. Telan je, hadap je. Seperti 7 bulan yang lepas, ia telah berlalu. Seperti 4 tahun yang lepas, major and scary exams telah berlalu. Seperti kesakitan kesakitan yang lepas, ia juga telah berlalu. Just bertahan dan bersabar, insya Allah ia akan berlalu..

Tetiba terfikir, bolehkah saudara saudara kita di Palestin berkata begitu? Imah yakin boleh, sebab yang setelah kehidupan di dunia yang memeritkan berlalu...insya Allah syurga menanti... Tetapi untuk berkata begitu setiap hari di dunia ini, ternyata memerlukan iman seteguh Uhud. Setimpal dengan balasan nikmatnya.. Diri sendiri?

Tapi bagi diri sendiri, jika neraka tempatnya, mampukah kita bersabar dan dengan yakinnya berkata..."sabarlah, ini juga akan berlalu.."? Nauzubillahiminzalik.

Kelakar

Things are meant to hurt us will hurt us no matter how much we tried to avoid it.Sebab itu takdirnya. Macam exam, result dah ada sebelum kita start study pun. Kita cuma study sebab bila kita study, i.Allah dapat pahala, dan sebab berusaha dengan cara study adalah sunnatullah untuk berjaya di dalam exam. Padahal, kalau tak study pun, excel jugak kalau Allah da tetapkan akan excel. So macam tu lah.. Hadap je dengan redha ketentuan Allah. Kelakar sebab paragraph ni takda kaitan dengan perenggan2 sebelumnya. Fail. Gagal. Bukan file.

Kelakar (2)

Masa mula mula sampai Terengganu, tempat yang paling ingin dielakkan adalah Kemaman. Tapi sekarang....ada plan nak apply posting kat Kemaman. Dan semestinya aturan Allah paling cool. So, let's go with the flow. wo wo wo.. ok, takda langsung kaitan dengan highway.

Kesian.

Eh, sekian. Wassalam.


Wednesday, September 21, 2011

Susah apabila senang,

Assalamua'laikum wbt...

Sepuluh yang susah. Makin lama, terasa makin susah. And as always, I only have myself to blame.

Kenapa makin susah? Mungkin sebab kebanyakan benda menjadi makin senang. Bukankah kesenangan boleh menipu? Senang menjadikan kita lemah, lembik, manja. Hilang erti mujahadah, mungkin. Yup, yang sepuluh makin susah mungkin kerana kita sudah terlalu larut dalam kesenangan, akhirnya membantutkan dan memperlahankan kemajuan diri.

Persoalannya, sampai bila?


Sendiri tanya, sendiri jawab lah.



Imah mengomel sendirian lagi. Seperti biasa, berpura pura berharap dunia tidak mendengarnya.

Wassalam

Tuesday, August 16, 2011

The F word. Isshh!

Assalamua'laikum wbt...

Semua tak suka kalau dengar the 'F' word. Semua takut. Semua gerun. Semua bimbang, cuak. Tetibe macam ada rama rama dalam perut bila dengar 'F' word ni,padahal puasa. Memang patut cuak pun. Memang patut bimbang pun. Dan bukan sekadar rama rama, patut ada gajah dalam perut, lebih lebih lagi time tengah puasa ni, bila dengar 'F' word ni.

Apa yang Imah merepek ni? F, untuk futhur. yup. Futhur. haaa...takut kan? bagus.


Pengalaman BFG.

Setiap orang berbeza. Futhur itu adalah satu pilihan yang amat mudah. Mencari keberlangsungan amal dalam dakwah menjadi semakin sukar dengan limitasi setiap insan berbeza. Apabila BFG, kita diuji dan akan hati kita akan ditanya, inikah apa yang kita hendak? Setiap hamba Allah yg melalui tarbiyah berbeza jawapannya. Ada yang tak perlu tanya, dah nampak atas dahi tertampal jawapan, "NAK!NAK!". Ada yang sempat ditanya, dan jawapannya terus keluar, "NAK!". Ada yang lambat sikit ditanya dan menjawab "Nak.". Ada yang ditanya terus, nak ke tak dan die menjawab, "nak, tapi.....". Dan lain lain. Waktu itu kita akan sedar, samada kita 'bekerja' selama ini adalah atas kehendak sendiri atau...? Dan lain lain.

Adaptation is crucial.

Fahamilah bahawa, apabila kita pulang, kita berada di satu environment yang berlainan pada waktu kita diperkenalkan kpd T n D.
Fahamilah bahawa, mudah untuk larut, hanyut dan tercicir di laut yang tidak tahu pasang surutnya ini.
Fahamilah bahawa, ini adalah satu perkenalan kita kepada ombak, sebelum kita cuba berenang di dalam arusnya.
Fahamilah bahawa, cara kerja kita berbeza. Dahulu dan sekarang.

Oleh itu, adaptation is crucial.

Seperti yang Imah katakan, semua orang berbeza. Dan Allah akan tunjukkan kepada kita, di mana kita sepatutnya berada, dengan menurunkan ketenangan dalam hati apabila kita telah memilih suatu jalan. Dan waktu itu kita tahu, apa yang hati kita benar benar mahu. Semoga kemahuan kita itu adalah selari dengan keredhaan Allah swt.

First thing to do bila sampai Malaysia?

(Lepas da agih agihkan buah tangan, da puas peluk, cium ahli keluarga, anak sedara, dah puas pillow talk dengan kakak/adik, dah puas tgok bilik tercinta, dah puas menatap set sofa yang hampir lunyai dilenjan suatu ketika dulu, da puas pandang kipas dan lampu baru, da puas komen langsir dan perhiasan dalam rumah, dah puas komen kenapa ada barang sepah sepah, dah puas menghirup udara dalam rumah sendiri, da puas golek golek atas katil sendiri, da puas buat order kat mak, menu apa kita nak masak esok,lusa,mggu depan, bulan depan, cat kaler apa nak ka..erk..raya nanti...sampai da naik bosan..maka, sila ingat ini..) :-

Ukhuwwah is one MAJOR,BIG,HUGE,ENORMOUS factor yang membantu kita dalam T n D. Sila pasang network cepat cepat. Dan sila dapatkan lesen kereta cepat cepat. (kes Imah,padan muka). Blogs are important as well. Trust me. (But make sure u choose the right one). Reintroduce yourself to your family member. They would slowly understand that usrah is a part of your life. Be a better person, susah tu. Mujahadah berterusan.

Actually, it's not the first thing to do. It's something you have to do. ALL the time. There's no formula for this, do this, do that. The only thing that you must do, is believe in yourself and put faith and trust in Allah swt that this is the right path. Allah will surely guide you. He did that to me. And I believe He would do the same to you.

Pertarungan paling hebat adalah bertarung melawan nafsu. Jika pernah kalah sekali, berjuanglah untuk tidak kalah lagi. Ujian setiap orang berbeza, mengikut imannya. Berjuanglah para sahabat. Hingga janji Allah itu terlaksana. Dan bila masuk alam perkerjaan, ujian makin hebat, disertai peluang beramal yang melimpah limpah. Belajar untuk adapt sebelum 'tackle' mad'u. Tackle mad'u, bukan tackle madu. heh.

Memetik kata seorang akh, " Futur adalah kehendak. Sbb futur bukan berlaku secara natural dan bukan pula dalam keadaan tidak sedar.dia berlaku sbb org itu sendiri yg memilih untuk futur." (Dush!)

Buat Cahaya Kemegahan, Imah jawab kat sini aje, boleh? Semoga bermanfaat buat lain lain juga, i.Allah.


P/s: Seriously, ini cuma coretan untuk perkongsian. Moga tidak menilai penulis melalui blog ini. Penulis hanyalah hambaNya yang lemah iman, nipis kesabaran, tidak kuat iltizam dan tidak pula pandai dalam bermacam macam perkara. Doakan semoga 'F' word tidak menjengah dalam kehidupan kita sehingga kita mati.

Ok. Wassalam.